Spielzeugfabrik-raetsel-uebersicht
Nie wiesz, co dalej, ale chcesz mimo to rozwiązać zagadkę? Tutaj znajdziesz ważne wskazówki, które pomogą Ci rozwiązać zagadkę.

Nr. 1

1.
Połącz części pluszowego misia
2.
Zsumuj wartości potrzebnych materiałów
3.
Ile jest misiów tego typu?
Rozwiązanie
łącznie jest dziewięć misiów. Jeden miś składa się z sześciu części z tkaniny (wartość: 2) = 12. Wszystkie sześć części wypełnia się (wartość: 1) = 6. Wszystkie sześć części zszywa się (wartość: 4) = 24. Dwoje oczu, jeden nos (wartość: 3) = 9. Wszystkie części zszywa się razem. Wynik: 51

Nr. 2

1.
Znajdź wartości liczbowe poszczególnych elementów
2.
Cyfra rzymska na zbiorniku określa wartość chemikaliów
3.
Wykonaj zadania na tablicy od góry do dołu
Rozwiązanie
C = 1; Cl = 2; H = 2; Na = 5; O = 1; P = 3; S = 4. (3 x 2 + 2 x 3 + 3 x 1) - (2 x 2 + 4 + 4 x 1) = 3; (2 x 1 + 5 x 2 + 1 + 2) - (5 + 2) = 8; (5 + 1 + 3 x 1) - (2 + 2) = 5. Wynik: 385

Nr. 3

1.
Zwróć uwagę na ustawienie członków. Co wskazują?
2.
Członki wskazują godzinę
3.
Rozpoznaj symbole matematyczne i wylicz poszczególne cyfry
4.
Kolejność od lewej do prawej strony
Rozwiązanie
Miś po lewej stronie wskazuje godzinę 1:45. Miś po prawej stronie wskazuje godzinę 4:15. Pomiędzy znajduje się symbol dodawania. Rozwiązanie: 1:45 + 4:15 = 6. Lalka po lewej stronie wskazuje godzinę 2:00, lalka po prawej stronie wskazuje godzinę 4:30. Pomiędzy znajduje się symbol mnożenia. Rozwiązanie: 2:00 x 4:30 = 9. Słoń po lewej stronie wskazuje godzinę 6:00, słoń po prawej stronie wskazuje godzinę 3:00. Pomiędzy znajduje się symbol dzielenia. Rozwiązanie: 6:00 : 3:00 = 2. Wynik: 692

Nr. 4

1.
Nity = symbole matematyczne
2.
Oderwane rogi wskazują cyfrę
3.
Kolejność od przodu do tyłu
4.
Mnożenie i dzielenie mają pierwszeństwo nad dodawaniem i odejmowaniem!
Rozwiązanie
Przednia rurka: 1 + 2 x 3 : 3 = 3. Środkowa rurka: 2 – 1 x 1 + 4 = 5. Tylna rurka: 1 + 1 x 2 + 3 = 6. Wynik 356.

Nr. 5

1.
Jedna jest inna
2.
Kolory takie same jak na beczkach
3.
Zsumuj wartości kolorów
Rozwiązanie
Koparka z niebieską łopatką jest jedyna w swoim rodzaju. Niebieska łopatka (wartość: 2) + szary wysięgnik (wartość: 11) + pomarańczowa kabina kierowcy (wartość: 10) + dwa żółte okna (wartość: 4) + dwa łańcuchy (wartość: 8) + dwa napędy gąsienicowe (wartość: 7) = 61. Wynik: 61

Nr. 6

1.
Jaki związek mają pokrętła zaworu z licznikiem?
2.
Ustawienie pokrętła zaworu razy ? określa wartość na liczniku
3.
Pokrętło zaworu wskazuje godzinę
4.
Wartość razy ? jest zawsze wyższa o jeden
Rozwiązanie
Ustawienia pokręteł zaworu od lewej strony do prawej: 4; 8; 7; 11. 4 x 3 = 12 (strzałka po lewej stronie na liczniku). 8 x 4 = 32 (druga strzałka od lewej). 7 x 5 = 35 (druga strzałka od prawej). Strzałka po prawej stronie wskazuje zatem 11 x 6 = 66. Wynik: 66
polski
%d bloggers like this: